
Capul Doloșman este o atracție turistică din Dobrogea de Nord, spectaculoasă în orice anotimp. Faleza stâncoasă se întinde pe aproape 3 kilometri, fiind un punct de observație foarte interesant în zonă. Se spune că în antichitate, Capul Doloșman era denumit ”Pteron Akron”, care s-ar traduce prin ”promontoriul penelor”, însă numele actual are origini turcești și înseamnă ”Cap rău”.
Capul Doloşman este singura faleză stâncoasă de pe litoralul românesc. Stânca impresionantă reprezintă unul din puţinele locuri în care este conservat litoralul fosil al Mării Negre. Peretele din piatră al cetății Argamum este constituit din roci cretacice vechi de aproximativ 100 de milioane de ani.
În antichitate, Herodot menționa zona sub denumirea de ”Orgamon”. Capul Doloșman era pe atunci, un cap al Sciției minore pe țărmul Pontului Euxin, însă ulterior s-a format limanul Razim.
”La acea vreme navigația era dificilă, pentru că golful începuse să se înnisipeze, iar în zona costieră au fost descoperite epave antice. Un grup de cercetători germani a găsit în anii trecuți o epavă din secolul al II-lea, cu 400 de ani înainte să se termine locuirea la Histria și la Argamum. Erau niște ape înșelătoare, pentru că laguna se lega de mare, iar navele naufragiau, atât din cauza nivelului scăzut al apei, cât și datorită furtunilor puternice din zonă”, a povestit pentru Discover Dobrogea, ghidul de turism Ștefan Constantin.Capul Doloșman este spectaculos, pentru că ne oferă o perspectivă de aproape 300 de grade și putem admira astfel, peisajul din jurul său.
Pe 180 de grade putem observa laguna Razim și Marea Neagră, iar celelalte 180 de grade sunt rezervate dealurilor Dobrogei, care nu pot fi văzute în totalitate. Vizibilitatea se întinde până la 45 de kilometri, iar într-o zi senină, peisajele sunt atât de spectaculoase, încât poți sta acolo toată ziua, de dimineața până seara, fără să te saturi de ceea ce vezi.